Top 7 Maisto Produktai Nuotaikai Pagerinti Natūraliai
Ar kada susimąstėte, kodėl po tam tikrų patiekalų jaučiatės žvalesni ar net laimingesni? Ne, tai – ne tik skonio reikalas. Mokslas patvirtina: kai kurie maisto produktai išties daro įtaką mūsų nuotaikai. Ir ne, tam nereikia brangių papildų ar egzotiškų uogų iš atogrąžų – dauguma šių naudingų produktų puikiai telpa lietuviškoje virtuvėje.
Štai sąrašas 7 paprastų, bet veiksmingų produktų, kurie gali natūraliai pakelti nuotaiką – pasiruoškite pažintinei (ir skaniai!) kelionei per mūsų virtuvę.
1. Juodasis šokoladas – saldusis smegenų draugas
Ne veltui jis toks mėgstamas: juodasis šokoladas (bent 70% kakavos) skatina serotonino, dopamino ir endorfinų – geros nuotaikos hormonų – gamybą. Tyrimai rodo, kad net nedidelis šokolado kiekis gali sumažinti stresą ir padidinti laimės jausmą.
Asmeninė istorija: Kai rašau šį straipsnį, jau trečią kartą pasiekiu juodo šokolado plytelę. Atsiprašau, ponios ir ponai, bet tai – tyrimų labui!
2. Bananai – natūralus antistresas
Bananai – puikus vitamino B6 šaltinis, o šis vitaminas prisideda prie serotonino sintezės smegenyse. Be to, bananuose yra triptofano, amino rūgšties, kuri taip pat būtina „laimės hormono“ gamybai.
Pridėkite bananą prie rytinio košės dubenėlio ar tiesiog užkąskite prieš stresinį susitikimą – mažas veiksmas, didelė nauda.
3. Riebi žuvis – omega-3 dovana mūsų nuotaikai
Lašiša, skumbrė, silkė – ne tik skanu, bet ir turtinga omega-3. Šios riebalų rūgštys tiesiogiai veikia smegenų veiklą ir nuotaikos reguliavimą. Tyrimai rodo, kad omega-3 gali būti naudinga net gydant lengvas depresijos formas.
- Lašišos kepsnys vakarienei
- Sakoma, kad lietuviška silkė su obuoliais – ne tik Kalėdoms!
4. Riešutai ir sėklos – maži, bet galingi
Migdolai, graikiniai riešutai, moliūgų sėklos – šiuose smulkiose gėrybėse gausu magnio, cinko ir triptofano – visi šie elementai padeda palaikyti gerą nuotaiką ir sumažinti nerimą.
Idėja: naudokite juos kaip traškų desertą arba pagardinkite salotas, jogurtą ar pusryčių dribsnius.
5. Fermentuoti produktai – žarnynas ir nuotaika eina drauge
Mokslininkai vis stipriau sieja žarnyno mikrobiotą su psichologine sveikata. Fermentuoti produktai, tokie kaip kefyras, rauginti kopūstai ar net lietuviškas raugintas agurkas, padeda atkurti bakterinę pusiausvyrą žarnyne, o tai – tiesus kelias į geresnę savijautą.
Žinote posakį „žarnynas – antrosios smegenys“? Ne be reikalo!
6. Avižos – angliavandenių guostojai
Avižose esantys sudėtiniai angliavandeniai ilgainiui stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje ir skatina serotonino gamybą. Skirtingai nei saldumynai, kurie pakelia nuotaiką trumpam, avižos veikia ilgiau ir švelniau.
Beje, šiltas dubuo avižinės košės su truputėliu medaus ir šiek tiek cinamono – tai beveik terapija šaukštelyje.
7. Lapiniai kopūstai ir kiti žalumynai – žalioji ramybė
Špinatai, rukola, lapinių kopūstų lapai – tai ne tik kokteilinių žvaigždės, bet ir folio rūgšties, magnio ir geležies šaltiniai. Šie mikroelementai padeda „nuraminti“ nervų sistemą.
Pasidarykite žalumynų salotas su alyvuogių aliejumi ir šviežiais pomidorais – bent vieną kartą per dieną. Smulkus reikalas, bet nuotaika gali būti visai kita.
Trumpai: maistas – tai ir mūsų emocijų pagrindas
Streso laikotarpiais dažnai puolame prie saldumynų ar greito maisto. Bet tikroji nuotaikos injekcija gali būti daug paprastesnė ir sveikesnė. Kasdieniai pasirinkimai lėkštėje tiesiogiai lemia mūsų emocinę būklę.
Nereikia tapti dietos guru – užtenka kasdien įtraukti bent kelis iš šių produktų. Jūsų smegenys (ir artimieji) tikrai pastebės pokytį!