Valgykite be streso – receptai, pritaikyti jautriam virškinimui
Glitimas ir pieno produktai – dvi dažniausiai pasitaikančios maisto medžiagos, kurios kelia galvos (ir pilvo) skausmą daugybei žmonių. Jei ir jūs jaučiatės apsunkę po duonos ar puodelio kapučino, nesate vieni. Aš pati, ilgai nežinodama, kodėl nuolat jaučiuosi pripūsta baliono, ėmiau eksperimentuoti su mityba. Ir tuomet – eureka! Pašalinus glitimą ir pieno produktus, pagaliau atsikvėpiau ne tik pažodžiui, bet ir skrandyje.
Šiame straipsnyje dalinuosi praktiniais, gardžiais ir lengvai pagaminamais receptais be glitimo ir pieno produktų, kurie tiks tiek kasdienai, tiek savaitgalio skanėstams. Nes sveika mityba neturi būti nuobodi!
Kodėl verta rinktis valgiaraštį be glitimo ir pieno?
- Mažiau pilvo pūtimo – glitimas ir laktozė dažnai sunkiai virškinami jautresnėms virškinimo sistemoms.
- Daugiau energijos – panaikinus šiuos dirgiklius, organizmas greičiau atgauna pusiausvyrą.
- Oda švyti – daugelis pastebi, kad pagerėja odos būklė ir sumažėja bėrimų kiekis.
- Ramiau kūnui – dažnai silpnesnis imunitetas arba autoimuninės būklės pagerėja, kai sumažinami uždegimą sukeliantys produktai.
Saldūs kasdienybės perliukai
1. Ryžių miltų blyneliai su bananais
Ingredientai:
- 1 prinokęs bananas
- 2 kiaušiniai
- 3 šaukštai ryžių miltų
- Žiupsnelis kepimo miltelių be glitimo
- Cinamonas (nebūtina)
Paruošimas: Sutrinkite bananą, sumaišykite su kiaušiniais, miltais, ir cinamonu. Kepkite mažus blynelius ant kokosų aliejaus. Patiekite su klevų sirupu ar šviežiomis uogomis.
2. Šokoladinis avinžirnių pyragas
Skamba keistai? Taip maniau ir aš – kol neišbandžiau. Minkštas, šokoladinis ir tikra proteino bomba!
Ingredientai:
- 1 skardinė virtų avinžirnių (nuskalautų)
- 2 kiaušiniai
- 4 šaukštai kakavos
- 4 šaukštai klevų sirupo arba medaus
- 1 šaukštelis kepimo miltelių
- 2 šaukštai kokosų aliejaus
Paruošimas: Sudėkite visus ingredientus į trintuvą, sumalkite iki vientisos masės. Supilkite į kepimo formą, kepkite 180°C ~25 minučių.
Pagrindiniai patiekalai – soti pietų meilė
3. Tabbouleh salotos lietuviškai (be bulguro!)
Originalios libanietiškos salotos iš bulguro man tapo vasaros mėgstamiausiomis – iki kol supratau, kad mano virškinimui jos ne visai „draugiškos“. Tad štai lietuviška, be glitimo variacija!
Ingredientai:
- 1 puodelis virtos bolivinės balandos (kynvos)
- 1 pomidoras
- 1/2 agurko
- Pusė raudono svogūno
- Keli šviežio petražolių stiebeliai
- Alyvuogių aliejus, citrinos sultys, druska
Paruošimas: Supjaustykite daržoves, sumaišykite su balanda ir užpilkite aliejaus-citrinos padažu. Gaivios, skanios, tinka net į darbą įsidėti!
4. Kreminė kokosų sriuba su lęšiais
Ingredientai:
- 1 puodelis raudonųjų lęšių
- 1 morka
- 1 salierų stiebas
- 1 skardinė kokosų pieno
- 1 česnako skiltelė
- Prieskoniai: ciberžolė, kuminai, druska, pipirai
Paruošimas: Apkepkite česnaką, morką ir salierą, supilkite lęšius ir verdantį vandenį. Kai lęšiai suminkštėja, supilkite kokosų pieną ir prieskonius. Sumalkite blenderiu – kremiška, šildanti sriuba paruošta!
Greiti užkandžiai be kaltės
5. „Sūrio“ padažas be sūrio
Niekas netiki, kad čia nėra nei pieno, nei tikro sūrio – bet skonis išties pasakiškas. Tiks ir prie daržovių, ir užpilti ant makaronų be glitimo.
Ingredientai:
- 1 puodelis virtų bulvių ir morkų (sumaišyta)
- 1/3 puodelio maistinių mielių (nutritional yeast)
- 1/4 puodelio vandens
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 1 šaukštelis česnako miltelių
- 1/2 šaukštelio druskos
Paruošimas: Viską sumalkite trintuvu iki vientisos tekstūros. Galite laikyti šaldytuve iki 5 dienų.
Trumpa žinutė iš tikros virtuvės
Prisipažinsiu – pradžioje teko išmesti ne vieną nevykusį bandymą. Murkdžiausi tarp etikečių, pirkau produktus, kurių pavadinimų net ištarti nemokėjau. Bet viską atpirko jausmas – kai pagamini kažką iš paprastų, saugių ingredientų ir jautiesi… tiesiog gerai. Neapsunkusiai, neapsunkusiai, gyvai.
Išvada: valgymas be glitimo ir pieno – tai ne apribojimas, o atradimas
Draugiškai virškinamų receptų be glitimo ir pieno netrūksta – tereikia trupučio kūrybos (ir gero blenderio). Svarbiausia – klausykite savo kūno, eksperimentuokite, nebijokite klysti ir leiskite maistui būti jūsų sąjungininku.