Lengvai Paruošiami Sveiki Pietūs Į Darbą: 5 Receptai, Kuriuos Įsimylėsite
Ar pažįstate tą jausmą, kai pietų pertraukos metu žvilgtelite į kolegų stalus ir tyliai pavydite jų gardžių, namuose ruoštų patiekalų? Tuo tarpu jūsų plastikinėje dėžutėje – nuobodžios sumuštinių liekanos ar šaltas vakarienės gabalėlis. Laikas tai keisti! Šiandien dalinuosi penkiais skausmingai paprastais, bet be galo skaniais ir maistingais receptais, kurie idealiai tinka pasiimti į darbą. Nes sveikai maitintis net darbe – įmanoma ir labai skanu.
1. Spalvingos Bolivinės Balandos (Quinoa) Salotos Su Keptomis Daržovėmis
Ingredientai:
- 1 puodelis virtos bolivinės balandos
- 1/2 saldžiosios paprikos (supjaustytos kubeliais)
- 1/2 agurko (supjaustyto)
- 1/2 raudonojo svogūno (plonai supjaustyto)
- 1/2 kepto ar orkaitėje kepto cukinijos
- 1 v. š. alyvuogių aliejaus
- 1 v. š. citrinos sulčių
- Druska, pipirai pagal skonį
Paruošimas: Sumaišykite visus ingredientus dubenyje ir palikite bent 30 min., kad skoniai susigertų. Puikiai tinka valgyti tiek šiltą, tiek šaltą – ideali pietų dėžutei.
2. Tunų ir Avinžirnių Salotos „Ant Greičio“
Tai vienas mano gelbėtojų antradieniais – kai šaldytuve atrodo, kad nieko nėra, bet tik paieškojus atsiranda avinžirnių skardinė.
Ingredientai:
- 1 skardinė tuno savo sultyse
- 1 puodelis virtų arba konservuotų avinžirnių
- 1/2 raudonosios paprikos (smulkinta)
- Šaukštas graikiško jogurto arba garstyčių (pagal skonį)
- Žiupsnelis druskos, pipirų
- Kapotos petražolės arba šviežios mėtos
Paruošimas: Nusausinkite tuną, nuplaukite avinžirnius (jei iš skardinės), sumaišykite viską drauge. Tinka valgyti su visagrūdės duonos riekele arba vienos. Sotus, baltymingas ir be galo paprasta.
3. Lietuviškų Skonių Kuskuso Ir Obuolių Dėžutė
Šiek tiek nostalgiškas patiekalas, kuris primena vaikystę kaime pas močiutę. Gaivūs obuoliai, šiek tiek cinamono ir kuskuso minkštumas – idealu rudens pietums.
Ingredientai:
- 1/2 puodelio sauso kuskuso
- 1/2 puodelio verdančio vandens
- 1 obuolys (tarkuotas arba supjaustytas smulkiai)
- Žiupsnelis cinamono
- 1 v. š. razinų arba džiovintų spanguolių
- 1 v. š. riešutų (smulkinti graikiniai, migdolai ar anakardžiai)
Paruošimas: Užpilkite kuskusą verdančiu vandeniu, uždenkite 5–10 minučių, tada purenkite šakute. Sumaišykite su obuoliu, cinamonu, razinomis ir riešutais. Nors skamba kaip desertinis variantas, ši saldžiarūgštė kombinacija nustebins savo maistingumu.
4. Kiaušinių-Mažulių „Mafiniukai“ Dėžutei
Šie mažieji omletai – tobuli užkandžiai darbo dienai. Juos galima kepti sekmadienio vakarą ir pasiimti į darbą kelias dienas iš eilės.
Ingredientai (6–8 vienetams):
- 4 kiaušiniai
- 1/2 stiklinės pieno arba augalinio gėrimo
- 1/2 puodelio tarkuoto sūrio
- 1/2 puodelio smulkintų špinatų arba brokolių
- 1/2 svogūno (pasirinktinai)
- Druska, pipirai pagal skonį
Paruošimas: Viską sumaišykite, supilkite į silikono keksiukų formeles. Kepkite 180°C orkaitėje ~15 minučių, kol iškils ir sutvirtės. Gali būti valgomi šilti ar šalti – nepraranda skonio net sekančią dieną.
5. Grikių Ir Keptų Daržovių Dubenėlis
Kai ieškau šilto, „žemiško“ patiekalo, grikiai vis dar karaliauja. Tinka visiems metų laikams ir puikiai susidraugauja su keptomis lietuviškomis daržovėmis.
Ingredientai:
- 1 puodelis virtų grikių
- 1 morka (supjaustyta šiaudeliais)
- 1/2 ropės ar batato (jei turite)
- 1 svogūnas
- 1 skiltelė česnako
- 1 v. š. aliejaus kepimui
- Sojų padažo lašas arba sezamų sėklų (pagal skonį)
Paruošimas: Apkepkite daržoves keptuvėje iki traškesnės tekstūros. Sumaišykite su grikiais, pagardinkite prieskoniais. Šis dubenėlis tikrai privers kolegas paklausti recepto.
Keletas Patarimų, Kaip Pietus Pasiimti Patogiai
- Investuokite į kokybišką dėžutę – su sandariu dangteliu, geriausia – su keliomis sekcijomis.
- Pagalvokite apie tekstūrą – nepamirškite traškumo ar rūgštelės, jie padeda išlaikyti skonį net po kelių valandų.
- Planavimas sekmadienį – net 2–3 receptai gali išgelbėti savaitę: vieną dieną salotos, kitą – omleto keksiukai, trečią – kuskuso dubenėlis.
Pabaigai – Truputis Įkvėpimo
Prisipažinsiu, buvau iš tų, kurie iki karantino metų vis dar pietaudavo kioskų bandelėmis arba šaltomis picų liekanomis iš vakar. Tik kai kartą pabandžiau pasiruošti salotas su quinoa – gyvenimas pasikeitė. Pirmiausia – energija išliko visai dienai. Antra – piniginė dėkojo. Trečia – kolegės ėmė prašyti receptų.
Nepanikuokite, jei vieną rytą tiesiog nesuspėsite – bet kai tik turėsite 30 minučių sekmadienį, pabandykite bent vieną iš šių receptų. Jūsų kūnas, protas ir net darbo nuotaika jums padėkos.