Sveiki desertai be glitimo ir be cukraus – saldumas, kurio nereikia bijoti
Kai pirmą kartą susidūriau su pragaištinga dilema: „Kaip pasigaminti skanų desertą, kai negali naudoti miltų ir cukraus?“, mintyse piešiau sausą ryžių traputį su liūdna mėlynės šypsena. Bet kuo daugiau eksperimentavau, tuo aiškesnė darėsi viena tiesa – sveiki desertai gali būti ne tik valgomi, bet ir stebėtinai gardūs! Šiame straipsnyje dalinuosi 5 mano mėgstamiausiais receptais, kurie tiks tiek jautriems glitimui, tiek cukraus vengiantiesiems, o skoniu nenusileidžia klasikiniams desertams.
1. Avižinių dribsnių-bananų sausainiai
Ingredientai:
- 2 prinokę bananai
- 1,5 stiklinės be glitimo avižinių dribsnių
- 1 šaukštas migdolų sviesto (nebūtina, bet praturtina skonį)
- žiupsnelis cinamono
- sauja smulkintų datulių, razinų arba gabaliukų tamsaus šokolado be cukraus
Gaminimo būdas:
Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Bananus sutrinkite šakute, sumaišykite su likusiais ingredientais. Formuokite mažus sausainius ir kepkite 12–15 min. Na štai – 15 minučių ir sausainiai jau ant stalo!
2. Chia sėklų pudingas su kokosų pienu
Ingredientai:
- 2 šaukštai chia sėklų
- 200 ml kokosų pieno
- pusė šaukštelio vanilės ekstrakto
- saujelė šviežių uogų papuošimui
- 1-2 šaukšteliai eritritolio arba klevų sirupo, jei norisi daugiau saldumo
Gaminimo būdas:
Visus ingredientus, išskyrus uogas, dėkite į stiklinaitę, gerai išmaišykite. Palikite 10 min pastovėti, dar kartą pamaišykite ir palikite šaldytuve bent 2 val. (geriausia – per naktį). Patiekite su šviežiomis uogomis.
Pro patarimas: norite desertą paversti itin stilingu? Sudėkite pudingą į stiklainius ir sluoksniuokite su trintomis uogomis – Instagram’o vertas skanėstas garantuotas!
3. Kokosiniai rutuliukai su datulėmis
Ingredientai:
- 200 g džiovintų datulių (be kauliukų)
- 100 g kokoso drožlių (ir šiek tiek papildomai apvoliojimui)
- 2 šaukštai kakavos miltelių (be cukraus)
- šaukštelis kokosų aliejaus
Gaminimo būdas:
Visus ingredientus sudėkite į maisto smulkintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Formuokite nedidelius rutuliukus rankose ir apvolioję kokoso drožlėse dėkite į šaldytuvą bent 30 min. Puikus užkandis ir saldumynas viename!
4. Obuolių trapučiai orkaitėje
Ingredientai:
- 2 vidutinio dydžio obuoliai
- ½ šaukštelio cinamono
- šaukštelis citrinų sulčių
Gaminimo būdas:
Obuolius supjaustykite plonais griežinėliais, pašalinkite sėklas. Sudėkite juos vienu sluoksniu ant kepimo popieriumi išklotos skardos, apibarstykite cinamonu ir apšlakstykite citrinų sultimis. Kepkite 100 °C temperatūroje apie 2 val., kol griežinėliai išsausės ir taps traškūs. Tobulas kavos ar arbatos palydovas be jokio sąžinės graužimo.
5. Avokado ir kakavos kremas
Ingredientai:
- 1 prinokęs avokadas
- 2 šaukštai nesaldintos kakavos
- 1-2 datulės (arba šaukštelis natūralaus saldiklio)
- šaukštelis vanilės ekstrakto
- pora šaukštų augalinio pieno (migdolų, avižų ar kokosų)
Gaminimo būdas:
Visus ingredientus sudėkite į trintuvą ir sutrinkite iki šilkinės konsistencijos. Patiekite iškart arba laikykite šaldytuve iki 2 dienų. Šis desertas puikiai keičia šokoladinį pudingą – skanus, kreminis ir net šiek tiek „nuodėmingas“ (tik be nuodėmės!).
Pabaigai: ar sveikas desertas gali būti tikrai skanus?
Tikrai taip! Šie penki paprasti receptai ne tik palepins saldžių skonių mylėtojus, bet ir neapkraus mūsų organizmo perdirbtais cukrumi ar glitimo turinčiais miltais. Dalinuosi jais iš savo patirties – kai atradau, jog galima valgyti saldumynus ir vis tiek jaustis puikiai, tai buvo tarsi atrasti slaptą supergalią (gal net geresnę nei cukraus šaukštą po pietų).
Eksperimentuokite, pritaikykite sau ir, svarbiausia, mėgaukitės skaniu gyvenimu be kompromisų!