Sveikas Greitas Maistas – Ar Tai Įmanoma?
Kai vidury savaitės grįžti namo pavargęs lyg po dviejų maratonų, o alkis rėkia „duok burgerį!“, dažnai ranka tiesiasi link telefono – Wolt, Bolt, Uber Eats… Bet ką, jei pasakytume, kad greitą maisto troškimą galite patenkinti greitai ir sveikai, net neperžengę savo virtuvės slenksčio?
Atsimenate tą legendinį sekmadienio vakarą, kai vos spėjote iškepti pizzą, o jau turėjote svečių? Na, jie net neįtarė, kad valgė žiedinių kopūstų padosą. Laikas nušluostyti dulkes nuo virtuvės įkvėpimo ir išbandyti šiuos sveikus greito maisto receptus, kuriuos kuria ne tik dietologai, bet ir skeptiški vyrai, kurie pamažu pamėgsta žalią maistą…
Namų Burgeriai: Sultingi, Bet Be Nuodėmės
Ingredientai:
- 1 puodelis konservuotų avinžirnių (nuskalaukite)
- 1 mažas raudonasis svogūnas, smulkiai pjaustytas
- 2 česnako skiltelės
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
- 2 šaukštai avižinių dribsnių arba smulkintų migdolų
- 1 šaukštelis rūkytos paprikos
- Druska ir pipirai pagal skonį
- Salotų lapai, pomidorai, raudonas svogūnas – burgerio pagardai
- Pilno grūdo arba be glitimo bandelės
Gaminimo būdas:
Blenderyje susmulkinkite visus ingredientus (išskyrus pagardus ir bandeles), formuokite kotletus ir kepkite keptuvėje su trupučiu alyvuogių aliejaus 5–7 minutos iš abiejų pusių. Sudėkite į bandelę su šviežiomis salotomis, griežinėliais pomidorų ir troškintu svogūnu. Norite padažo? Išbandykite avokado jogurto užtepėlę – kremiška, bet draugiška jūsų figūrai!
Sveika Pica: Kai norisi trupučio Italijos be riebumo
Žiedinių kopūstų pagrindas – jūsų bilietas į pizzos rojų
Ingredientai padui:
- 1 vidutinio dydžio žiedinis kopūstas
- 1 kiaušinis
- 1/3 puodelio tarkuoto parmezano (arba mėgstamo veganiško pakaitalo)
- Prieskoniai: raudonėlis, bazilikas, česnako milteliai
Viršui:
- Pomidorų padažas (be pridėtinio cukraus)
- Švieži pomidorai, paprikos, špinatai, alyvuogės
- Veganiškas arba mažai riebalų turintis sūris
Gaminimo būdas:
Sutrinkite žiedinį kopūstą maisto smulkintuvu, pašildykite mikrobangų krosnelėje 5 minutos, tada išspauskite per marlę visą skysčio perteklių. Įmaišykite kiaušinį, sūrį ir prieskonius. Formuokite padą ant kepimo popieriaus ir kepkite 15–20 min 200°C temperatūroje. Po to dėkite pasirinktus ingredientus ant viršaus ir dar kepkite 10 minučių. Et voilà – pica, kuri neapsunkina, bet džiugina!
Desertai Be Kaltės: Taip, Tikrai Įmanoma
Šokoladiniai avokado pudingai (be cukraus ir be kepimo)
Prisimenate, kai vaikai pirmą kartą paragavo šio deserto ir manė, kad čia tiesiog Nutella? Avokadas čia atlieka stebukladario vaidmenį.
Ingredientai:
- 1 prinokęs avokadas
- 2 šaukštai nesaldintos kakavos
- 1–2 šaukštai klevų sirupo arba medaus
- Žiupsnelis vanilės, jūros druskos
- 1 šaukštas migdolų pieno (jei reikia skystumo)
Gaminimo būdas:
Visus ingredientus sumaišykite blenderiu iki lygios, šilkinės tekstūros. Atvėsinkite šaldytuve bent 30 minučių. Patiekite su šilauogėmis ar smulkintais riešutais. Tobula po vakarienės, kai norisi kažko „nuodėmingo“… bet ne iš tikrųjų.
Greitas Maistas Gali Būti Suderintas Su Sveika Gyvensena
Svarbiausia – išlikti kūrybiškiems ir nepamiršti, kad kiekvienas receptas gali turėti sveikesnę versiją. Valgyti skaniai neprivalo reikšti valgyti riebiai ar kaloringai. Su šiais namų receptais jūs kontroliuojate, kas dedama į jūsų maistą, ir galite lengvai pritaikyti juos pagal savo poreikius, alergijas ar vaikų išrankumą.
3 greiti patarimai, kaip sveikai „nusidėti“:
- Keiskite baltus miltus į pilno grūdo arba alternatyvius miltus.
- Naudokite natūralius saldiklius: klevų sirupą, datules, bananus, steviją.
- Praturtinkite patiekalus skaidulomis: linų sėklomis, avižomis, pupelėmis.
Atraskite, kaip įdomu eksperimentuoti su virtuvėje – net jei esate žmogus, kuris virtuvę aplanko tik tada, kai šuo susilaisto vandenį.
Pabaigai – be dramatizmo ir be aliejaus kibirų
Sveikas greitas maistas – ne tik įmanomas, bet ir skanus, greitas, sotus ir nebūtinai brangus. O ką jūs galvojate – ar išdrįstumėte keisti tradicinę pizzą į žiedinių kopūstų pagrindą? Ar jūs jau esate mėginę tokį burgerį be mėsos? Pasidalinkite savo patirtimi – mums smalsu!